Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Αρσλάνογλου Αχιλλέας: ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ, ΕΥΩΔΙΑΣΤΟ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Ο Μάιος ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο ενδέκατος μήνας Θαργηλιών, που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα 23 Απριλίου-23 Μαΐου, ενώ ήταν ο τρίτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου (Majus).

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος στον Θεό Ερμή. Η ονομασία του οφείλεται στη μητέρα του Θεού Ερμή τη νύμφη Μαία, που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες, τις επτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης.
Στη τέχνη τον μήνα Μάιο οι Ρωμαίοι τον παρίσταναν με μορφή μεσήλικου άνδρα που έφερε πλατύ χιτώνα με μεγάλες περιχειρίδες (σαν το σημερινό ράσο) και έχοντας στη κεφαλή το κάνιστρο γεμάτο άνθη ενώ στα πόδια του υπήρχε ένα παγώνι (ταώς) με ανοιγμένα τα φτερά.


Ο Μάιος είναι «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης», με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα, όπως το παραδοσιακό έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού μέχρι τις 24 Ιουνίου οπότε καίγεται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.

Η μεγάλη θρησκευτική εορτή του Μαΐου είναι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου) και αποφράδα ημέρα η 29η Μαΐου, που «τούρκεψε η Πόλη».
Η 1 Μαΐου έχει χαρακτηρισθεί σχεδόν παγκόσμια ημέρα απεργίας (και όχι αργίας) και είναι αφιερωμένη στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Την ημέρα αυτή τιμάτε το εργατικό κίνημα και οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν το 1886 στο Σικάγο με αίτημα τα τρία οχτάρια : οχτώ ώρες εργασίας, οχτώ ψυχαγωγία και οχτώ ύπνος. 

Στην Ελλάδα, η απεργία των καπνεργατών του 1936 στη Θεσσαλονίκη βάφτηκε με αίμα που καταγράφηκε, στις εφημερίδες της άλλης ημέρας, με μια χαρακτηριστική φωτογραφία η οποία έδειχνε μια μάνα να οδύρεται πάνω από το σκοτωμένο της παιδί. Η φωτογραφία εκείνη ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο»: «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες / μέρα Μαγιού σε χάνω…».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *