Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ : Ιουλιέτα στη Βερόνα του 2012


Με δημιουργίες της Σήλιας Κριθαριώτη, το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την αιώνια ιστορία αγάπης σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα

«Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας επηρεάζει τους πάντες και αναλογιζόμουν αν κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί σήμερα...Πιστεύω πως ναι!», λέει ο Ρενάτο Τζανέλα

Η Ιουλιέτα φοράει δημιουργίες της Σήλιας Κριθαριώτη, στη διάσημη σκηνή του μπαλκονιού και όχι μόνο. Είναι γεγονός. Η Εθνική Λυρική Σκηνή προτείνει μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη μεταξύ της τέχνης του χορού και της υψηλής ραπτικής (η οποία συνηθίζεται στα ευρωπαϊκά θέατρα) στην παραγωγή «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», μπαλέτο σε δύο πράξεις του Σεργκέι Προκόφιεφ.
Το μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει την αιώνια ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, σε νέα χορογραφία του χορογράφου και διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλα, για πέντε μοναδικές παραστάσεις, από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»). Η χορογραφία, η οποία αποτελεί παγκόσμια πρεμιέρα, μας μεταφέρει στη Βερόνα του σήμερα, όπου οι δύο οικογένειες των Μοντέγων και των Καπουλέτων διατηρούν τη διαμάχη τους, που κρατάει ήδη πολλές γενιές.


«Στον σωστό τόπο»
Ο Τζανέλα εμπνέεται από την προσωπικότητα και τη δυναμική των χορευτών του μπαλέτου της ΕΛΣ. Η ορχήστρα της ΕΛΣ τελεί υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, τα κοστούμια έχει σχεδιάσει -στην πρώτη της συνεργασία με τη Λυρική- η σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη, ενώ τα σκηνικά είναι του Κωνσταντίνου Θεοφάνη.

Το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα είναι ένα από τα πιο αγαπητά της φιλολογίας του χορού. «Αποφάσισα να το χορογραφήσω διότι αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στον σωστό τόπο και στον σωστό χρόνο για να το αντιμετωπίσω. Με ενέπνευσαν το μέγεθος και η δυνατή προσωπικότητα του Μπαλέτου της Λυρικής, όπως επίσης η αποφασιστικότητα με την οποία ανοίγεται σε νέα έργα», σημειώνει ο Ρενάτο Τζανέλα.

«Η Βερόνα είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα. Η ιστορία της, η αρχιτεκτονική, τα χρώματα και η παράδοσή της κάνουν τον επισκέπτη να νιώθει πως ο χρόνος δεν πέρασε ποτέ? ειδικά αν περιδιαβαίνει κανείς το βράδυ, με τον ισχνό φωτισμό τους δρόμους της, έχει την αίσθηση ότι γυρνά πίσω στον χρόνο. Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας επηρεάζει τους πάντες και αναλογιζόμουν αν κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί σήμερα. Είναι τόσο ισχυρός ο έρωτας, ώστε να οδηγήσει δύο νέους σε πράξεις τέτοιας απόγνωσης, προκειμένου να υπερασπιστούν ό,τι έχουν πιο σημαντικό; Πιστεύω πως ναι!».


Yπήρχε φόβος επιθέσεων
Στην αρχική του μορφή το μπαλέτο βασίστηκε σε σύνοψη του γνωστού θεατρικού του Σαίξπηρ από τους Αντριάν Πιοτρόφσκι και Σεργκέι Ραντλόφ. Ο Προκόφιεφ ολοκλήρωσε την παρτιτούρα το 1935 ως παραγγελία των μπαλέτων Κίροφ της Αγίας Πετρούπολης. Στην πρώτη εκδοχή με αίσιο τέλος το μπαλέτο δεν παρουσιάστηκε ποτέ, καθώς υπήρχε φόβος επιθέσεων από προσβλητικά άρθρα που απηχούσαν σκέψεις του Στάλιν στην εφημερίδα «Πράβντα». Τέτοιες επιθέσεις ήταν συνήθεις ενάντια σε μοντερνιστές καλλιτέχνες. Το μπαλέτο πρωτοπαρουσιάστηκε σε χορογραφία του Τσέχου χορευτή και χορογράφου Ιβάν Πσότα, στις 30 Δεκεμβρίου 1938, στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας. Ωστόσο, το μπαλέτο έγινε διάσημο στη χορογραφία του Λεονίντ Λαβρόφσκι, που παρουσιάστηκε στις 11 Ιανουαρίου 1940 από τα Κίροφ, με την Γκαλίνα Ουλάνοβα και τον Κονσταντίν Σεργκέγεφ. Οι πιο διάσημες χορογραφίες στη Δύση παραμένουν αυτές του Τζον Κράνκο (1958) και του Κένεθ ΜακΜίλαν (1965).


Η τρίτη παραγωγή 
Το αριστουργηματικό μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ, το οποίο βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, είναι η τρίτη παραγωγή του μπαλέτου της ΕΛΣ στην καλλιτεχνική περίοδο 2011-12. Μετά το «Ολοι χορεύουν βαλς», τον «Δον Κιχώτη» αλλά και τον «Φάουστ», οι χορευτές του μπαλέτου της ΕΛΣ καλούνται να αναμετρηθούν με ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα όλων των εποχών.

Πηγή : ethnos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *