Είναι πράγματι σοφό να διαβάσει κανείς σήμερα τις «Σύμφορες του Δανεισμού», έργο της ώριμης περιόδου του Πλούταρχου. Πρόκειται για ομιλία που γράφτηκε το νωρίτερα το 92 μ.Χ. και εκφωνήθηκε πιθανά στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις με σκοπό να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της υπερχρέωσης σε ξένους κυρίως, Ιταλούς στην πλειονότητα τους δανειστές, εκείνη την εποχή.
Αξίζει να ξεχωρίσει κάνεις μερικά αποσπάσματα επίκαιρα όσο ποτέ στις ημέρες μας, για να συνειδητοποιήσει ότι ο αλόγιστος δανεισμός είναι κατάρα και φέρνει λαούς σε απόγνωση και στο χείλος της καταστροφής. Κάτι που γνώριζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έτη πριν.
«Ο Πλάτωνας στους Νόμους απαγορεύει να παίρνει κάνεις νερό από τη γη των γειτόνων του αν δεν έχει πρώτα αποτύχει να βρει νερό στον δικό του τόπο, έχοντας σκάψει μέχρι να συναντήσει την λεγόμενη κεραμίτιδα, δηλαδή στρώμα αργίλου, επιβάλλει ωστόσο να μοιράζονται το νερό των γειτόνων τους όσοι δεν μπορούν να έχουν δικό τους, καθώς ο νόμος οφείλει, στη δυσπραγία, να παρέχει βοήθεια. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει και για τα χρήματα νόμος, που να απαγορεύει στους ανθρώπους να δανείζονται από άλλους και να καταφεύγουν σε ξένες πήγες, αν πρώτα δεν εξετάσουν τη δική τους περιουσία και τις δικές τους δυνατότητες, και δεν ξεχωρίσουν και συγκεντρώσουν, σταγόνα, σταγόνα, ότι τους είναι χρήσιμο και αναγκαίο;»
«Για τους δανειστές μπορούμε να πούμε: Υπάρχει τόκος πριν ο τόκος, κι υπάρχει κι άλλος τόκος....Περισσότερο ωστόσο ψεύδονται, και μάλιστα με δόλο, οι δανειστές στα κατάστιχα τους, όταν γράφουν ότι δίνουν στον τάδε το δείνα ποσό, ενώ του δίνουν λιγότερα, και αιτία των ψεμάτων τους είναι η πλεονεξία, όχι η ανάγκη ούτε η δυσπραγία, μα η απληστία, που στο τέλος, ενώ καταστρέφει τα θύματα τους, σ’ εκείνους δεν φέρνει ούτε απόλαυση ούτε όφελος».
«Έτσι κι εσύ, στη φτώχεια, που πολλά κακά φέρνει μαζί της, μην προσθέτεις και τις ταλαιπωρίες του δανεισμού και του χρέους, αλλά και μην της στερείς το μόνο στο οποίο υπερέχει του πλούτου, την ξεγνοιασιά. Γιατί τότε προκύπτει η γελοία κατάσταση της παροιμίας:
Δεν μπορώ να κουβαλήσω την κατσίκα, φορτώστε στους ώμους μου το βόδι».
«Οι συμφορές του δανεισμού» (Περί του μη δειν δανείζεσθαι), Πλούταρχος. Εκδόσεις Νεφέλη. Οκτώβριος 2011.